Що таке профнастил

2022-11-25

Серед величезного розмаїття будівельних матеріалів на ринку БМЗ України, профнастил або як його ще називають “металопрофіль”, по праву займає одне з лідируючих місць. Давайте розберемося, що таке профнастил?

профнастил

 

Профнастил являє собою сталевий холодногнутий лист з цинковим, алюмоцинковим або полімерним покриттям, що має поздовжні ребра жорсткості (гофри) трапецієподібної форми. Несуча здатність профнастилу визначається висотою хвилі – чим вище профіль, тим міцніше профнастил.

 

Профнастил застосовують в житловому та промисловому будівництві для обшивки швидкозводимих будівель, складів, ангарів, при монтажі покрівлі, облаштування воріт і парканів. Також профнастил використовують для виготовлення незнімної опалубки та міжповерхових перекриттів.

 

У виробничому циклі нашої компанії, профнастил служить обшивкою 70% виготовлених споруд, будь то офісна будівля, торговий павільйон, або дачний будиночок.

Як же виробляють профнастил?

Що таке профнастил - Фото № 2

Виготовлення проходить методом холодної прокатки рулонної оцинкованої сталі або оцинкованої сталі з полімерним покриттям за допомогою спеціального профилегибочного верстата.

 

Гладкий сталевий лист, проходячи між формувальними валами, перетворюється в готовий до застосування профлист.

 

Монтаж профнастилу не вимагає високої кваліфікації та глибоких знань. За допомогою спеціальних саморізів сталеві листи кріпляться до несучих конструкцій. Монтаж профнастилу можна робити як горизонтально, так і вертикально. Завдяки тому що профлист легко піддається різанню та згинанню, можна влаштовувати елементи з практично будь-яким рівнем складності геометрії.

Стандартний лист має ширину від 1130 до 1200мм, довжина залежить від побажань замовника (від 300 до 12000мм). Товщина листа, в залежності від його призначення може варіюватися від 0,4 до 1,2 мм. На сьогоднішній день виробляють листи з профілем трапецієподібної або хвилястої форми, висота профілю – 10-75 мм.

Залежно від товщини листа та висоти профілю профнастил ділиться на:

  • стіновий – для забору та стін
  • покрівельний – для дахів і стінових перекриттів
  • несучий – для незнімної опалубки, перекриттів

Крім того, поділяють оцинкований профнастил та профнастил з полімерними покриттям.
Безсумнівна перевага оцинкованого профнастилу – низька вартість, яка досягається за рахунок більш дешевої сировини і обладнання. Але низька ціна не означає кращу якість. Недоліком оцинкованого профнастилу є невисока стійкість до впливу зовнішніх факторів, зокрема хімічно активних речовин, атмосферних опадів, перепаду температур і т.д. Так само до особливостей, які обмежують сферу застосування оцинкованого профнастилу можна зарахувати досить простий зовнішній вигляд. Відмінний варіант для будівельних побутівок і тимчасових огороджувальних конструкцій (огородження будівельних майданчиків, тимчасові перегородки всередині будівлі, тимчасовий захист фасаду і т.д.).

Що таке профнастил - Фото № 3

Більш надійний та довговічний варіант – профнастил, покритий полімерним (поліестровим) складом. Це покриття гарантує високі експлуатаційні властивості – велику довговічність, стійкість до корозії, дії агресивного середовища і т.д.

Звiсно, даний тип профнастилу і коштує трохи дорожче, тому як його виготовлення більш складне та дороге. Проте, профнастил з полімерним покриттям окупає себе за рахунок солідного терміну служби (до 45 років) без потреби в проведенні будь-яких обслуговуючих процедур – зачистки, фарбування, і ін.

Найпоширеніші полімери, що застосовуються у виробництві профнастилу – пурал, полівінілфторид, поліестер (матовий і глянсовий), пластизол. Профнастил може бути, як з одно-, так і з двостороннім полімерним покриттям. Забарвлення покриття мають широкий спектр (див. Каталог Ral), що робить даний тип профнастилу привабливим з естетичної сторони.

Сфери застосування – внутрішня або зовнішня обшивка швидкомонтованих будівель, магазинів, блок-контейнерів, ангарів, монтаж покрівлі, обшивка воріт та парканів.

Переваги профнастилу:

Що таке профнастил - Фото № 4

-несущая здатність на одиницю власної маси

-легкість і висока швидкість монтажу

-висока механічна міцність

-сучасний зовнішній вигляд

-стійкість до корозії

-невеликий вага

-екологічність

-легко різати та свердлити

-стійкість до атмосферних впливів

-можливість повторного використання

-термін служби до 30 років, з полімерним покриттям – 45 років і більше

Підводячи підсумок даного огляду, можна сміливо стверджувати: профнастил – воістину універсальний будівельний матеріал, що значно спростив і здешевив будівництво швидкомонтуємих будівель та конструкцій. Демократична ціна в поєднанні з відмінними споживчими якостями гарантують цьому матеріалу популярність на довгі роки!

БлокМодуль - Швидкомонтовані будівлі info@blockmodul.com.ua
вул. Іллінська 12 м. Київ